Αρχική arrow Κοινωνία

Κοινωνία

7 Ιουνίου ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις Εκτύπωση E-mail
18.04.17

Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων για την Γ' Λυκείου και ακόμη λιγότερος χρόνος για τις απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια και γυμνάσια της χώρας. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικό προσωπικό και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, μπαίνουν στην τελική ευθεία για το 2017. Οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις, 43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου.

Για τα λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου, όπως και οι απολυτήριες εξετάσεις, που φέτος προηγούνται των Πανελλαδικών, θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 11-26 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η 6η Ιουνίου θα είναι η μέρα έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ και η 7η Ιουνίου, για τα ΓΕΛ.

Ειδικότερα, για τα ΓΕΛ, οι Πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ, από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των ΓΕΛ.

Τελευταία ανανέωση ( 18.04.17 )
 
Συμβολική παρέλαση σήμερα στις 5.00 μ.μ. από το Πετροκάραβο έως τους χώρους ρίψης των ρουκετών Εκτύπωση E-mail
15.04.17

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ των «Φίλων Βρονταδουσιακών Εθίμων» σήμερα στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συμβολική παρέλαση των Ρουκετατζήδων από το Πετροκάραβο και θα φτάσει στις δύο Εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Ερειθιανής, ανάμεσα στις οποίες θα διεξαχθεί ο Ρουκετοπόλεμος. Πιο αναλυτικά παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση τους:

"Τη συνείδησή μας την έχουμε καθαρή: Από το καλοκαίρι ζητούσαμε από τους περιοίκους βοήθεια για συνεννόηση, ενημερώναμε συνεχώς τη Δημοτική και Νομαρχιακή Αρχή. Μεταφέραμε το κλίμα. Θίξαμε το ζήτημα της ενίσχυσης της περίφραξης Ναών και οικιών  και συνεργαστήκαμε με το Επιμελητήριο Χίου για την εξασφάλιση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιών.

Γίναμε οι δέκτες της ανησυχίας των Επιτροπών και των περισσότερων περιοίκων, που  μας αγκάλιασαν. Καταφέραμε να ακούσουμε από τους πρωταγωνιστές τα -αυτονόητα πλέον- μέτρα για την εκτόξευση των ρουκετών: μικρή ποσότητα (10.000) από συγκεκριμένα σημεία και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Προσπαθήσαμε εν τέλει να δείξουμε τι σημαίνει συνεννόηση χωρίς εξώδικα.

Δυστυχώς κάποιοι περίοικοι δεν πείστηκαν και δήλωσαν σε μας πεντακάθαρα ότι επιθυμούν την κατάργηση του εθίμου.

Με αυτά τα δεδομένα το Σωματείο οργανώνει συμβολική παρέλαση αύριο Μ. Σάββατο στις 5.00 μ.μ. η οποία θα έχει ως αφετηρία το Πετροκάραβο Βροντάδου και κατάληξη στους χώρους ρίψης των ρουκετών. Μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση".

Καλή Ανάσταση   

Τελευταία ανανέωση ( 15.04.17 )
 
Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά των Επιταφίων Εκτύπωση E-mail
14.04.17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού. Το πρωί η Αποκαθήλωση και η αναπαράσταση της ταφής και το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής όλες οι Εκκλησίες του κέντρου της πόλης της Χίου θα κάνουν περιφορά των Επιταφίων και θα συναντηθούν  στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Τελευταία ανανέωση ( 14.04.17 )
 
«I δέ Ιησούς σιώπα...»(Ματθ.κστ΄, 63) Εκτύπωση E-mail
14.04.17

 

Χριστιανοί μου,

«Λαός δυσσεβής καί παράνομος» ἐνήργησε κατά τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἄνθρωποι ἀγνώμονες τῶν ἀμετρήτων εὐεργεσιῶν τοῦ Θεοῦ, προσέφερον στόν ἐνανθρωπήσαντα Υἱό καί Λόγο τοῦ Θεοῦ «ἀντί τοῦ μάννα χολήν, ἀντί τοῦ ὕδατος ὄξος». Μυστικά ἐσκέφθηκαν τήν σύλληψή Του, στή ζοφώδη νύκτα, ὅμοια μέ ἐκείνη τῆς καρδιᾶς τους, τήν ἐπραγματοποίησαν καί, μέ συνοπτικές διαδικασίες, ἐξέδωκαν τήν καταδίκη Του, ὥστε νά ἀναγκάσουν καί τούς μεταγενεστέρους των νά ὁμιλοῦν γιά τή «μεγαλύτερη δικαστική πλάνη τῶν αἰώνων».

Σ' αὐτή τήν θεομάχο συμπεριφορά τοῦ ἀνθρώπου, ὁ Ἰησοῦς Χριστός, «Θεός ὤν ἐλέους, οἰκτιρμῶν καί φιλανθρωπίας», ἐστάθη μέ τήν ἁρμόζουσα Θεϊκή μεγαλοπρέπεια καί ἀρχοντιά. Ὁδηγήθηκε στήν δίκη Του, ὁ ἥλιος τῆς Δικαιοσύνης, ὁδηγήθηκε στό Συνέδριο τοῦ Ἰουδαϊκοῦ Ἱερατείου, ὁ Ἀρχιερεύς ὁ Μέγας, «ὁ διεληλυθώς τούς οὐρανούς». Ὁ ἱ­ε­ρός ὑμνογράφος, μέ δύο ἀπό τίς πιό δυνατές ἀντιθέσεις πού ἐγνώρισε ἡ παγκόσμια λογοτεχνία, δηλώνει τό βάθος τῆς θεϊκῆς συγκατάβασης, ἀλλά καί τό μέγεθος τῆς ἀνθρώπινης ἀνομίας: «Ὅτε παρέστης τῷ Καϊάφᾳ ὁ Θεός καί παρεδόθης τῷ Πιλάτῳ ὁ Κριτής». Ἐστάθη ἐνώπιον τοῦ ἀρχιερέως Καϊάφα ὁ ἀληθινός Θεός, πρός τόν Ὁποῖον οἱ ἀρχιερεῖς προσφέρουν τίς θυσίες καί τά ὁλοκαυτώματα. Παρεδόθη στό δικαστή Πόντιο Πιλάτο ὁ δίκαιος Κριτής, ὁ μόνος χορηγός τῆς δικαιοσύνης, στό ὄνομα τῆς ὁποίας ἐνεργοῦν οἱ δικαστές. Ὅμως, τήν παρουσία τοῦ Χριστοῦ μας αὐτές τίς στιγμές διέκρινε ἡ κένωση καί ἡ ταπείνωσή Του.

Τελευταία ανανέωση ( 14.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βραβεύει τους άριστους και τιμά ευεργέτες του Εκτύπωση E-mail
11.04.17

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος 

Ευγενίδη, στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βράβευσε φοιτητές και φοιτήτριές του και τίμησε ευεργέτες του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, απένειμε τα Βραβεία Αριστείας σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επέδωσε το Μετάλλιο του Ιδρύματος σε ευεργέτες του Ιδρύματος.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Αιγαίου, Πρυτανικές Αρχές, Μέλη Συμβουλίων ΑΕΙ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου και των επιχειρήσεων, απόφοιτοι, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου με γονείς και συγγενείς τους. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κυρία Νίκη Λυμπεράκη.

Τελευταία ανανέωση ( 11.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Μήνυμα και Ευχές Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σ. Κάρμαντζη Για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα Εκτύπωση E-mail
11.04.17

Με σεβασμό, ταπεινότητα και κατάνυξη, παρακολουθούμε τις ¶γιες αυτές Ημέρες  την πορεία και την κορύφωση του Θείου Δράματος. Ζούμε τις ιερές στιγμές του Θείου Πάθους,  τον πόνο, την ταπείνωση και την οδύνη. Στο τέρμα αυτής της πορείας όμως, βρίσκεται το Χαρμόσυνο κι Ελπιδοφόρο Μήνυμα της Ανάστασης.

Το μήνυμα της γιορτής του Πάσχα, πάνω απ' όλα είναι μήνυμα αγάπης προς το συνάνθρωπο και ελπίδας για τη ζωή, που μέσα από τις δυσκολίες ανασταίνεται, αξίες διαχρονικές και τόσο επίκαιρες. Ο συμβολισμός της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης μας διδάσκει πως όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε, αν σταθούμε με δύναμη, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, πίστη και αισιοδοξία, θα βρούμε τη διέξοδο από τη δεινή δοκιμασία.

Τελευταία ανανέωση ( 11.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι μαθητές των Καρδαμύλων είπαν «ναι» στην διαφορετικότητα και «όχι» στην ενδοσχολική βία! Εκτύπωση E-mail
06.04.17

Τα δικά τους μηνύματα κατά του ρατσισμού και του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας έστειλαν οι μαθητές του Γυμνασίου Καρδαμύλων στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου»,  την Τετάρτη 5/4/2017 στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

 

Η διαφορετικότητα είναι δύναμη και δικαίωμα στη ζωή!

Από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου Καρδαμύλων, 56 μαθητές, άνοιξαν τα αυτιά και την καρδιά τους στις ομιλίες που πραγματοποίησαν η  Ελένη Πίπα, κοινωνική λειτουργός , Φωτεινή - Ελβίσα Φρροκάι, ψυχολόγος και Μαρία Ρημική, νοσηλεύτρια ,  για τη σημασία του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την καλλιέργεια αξιών και την αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια και με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές ασκήσεις και roleplaying με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας και τη βελτίωση της ικανότητας συνεργασίας.

Τελευταία ανανέωση ( 06.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Ακούστε στον ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ..

105.gif

 Aug   September 2017   Oct

SMTWTFS
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ASIC ESL
sillogh_new.jpg
Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια | Τηλ: 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
Ανάπτυξη και Φιλοξενία LYRAS