Αρχική arrow Κοινωνία

Κοινωνία

Οδηγίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου Εκτύπωση E-mail
28.04.17

 

 

 

 

 

 

H προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας

Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια , ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

• Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας

• Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

• Τηρείστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και όπου βλέπετε ότι αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα.

• Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους

Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

• Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

• Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

• Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Τελευταία ανανέωση ( 28.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Την Παρασκευή η απολογία των δύο Χιωτών διακινητών Εκτύπωση E-mail
27.04.17

Μέχρι την Παρασκευή ζήτησαν προθεσμία οι δύο Χιώτες ηλικίας 49 και 47 ετών που σύμφωνα με το Λιμεναρχείο συνελλήφθησαν μεταφέροντας παράνομα μετανάστες από τη Βολισσό προς τα Ψαρά το βράδυ της Δευτέρας. Το βράδυ της Δευτέρας ο Λιμενικός Σταθμός των Ψαρών ειδοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ότι εντόπισε στο νησί 8 μετανάστες την ώρα που επιχειρούσαν να εισέλθουν στο πλοίο «Blue Star 1» που εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη- Χίος- Οινούσσες- Ψαρά- Πειραιάς. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης οι μετανάστες υπέδειξαν δύο Χιώτες ως τα άτομα που τους μετέφεραν με ταχύπλοο σκάφος από το Μάναγρο της Βολισσού στα Ψαρά, πληρώνοντας μάλιστα 200 ευρώ το άτομο. Το Λιμεναρχείο κατήσχε το ταχύπλοο σκάφος καθώς και δύο αυτοκίνητα. Η κράτησή τους θα παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή. 

Τελευταία ανανέωση ( 27.04.17 )
 
Συνάντηση Ανδρέα Μιχαηλίδη με κυβερνητικούς παράγοντες για θέματα που απασχολούν τη Χίο Εκτύπωση E-mail
27.04.17

Συναντήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή. Συζήτησαν για  τη χρηματοδότηση του οικοτροφείου Οινουσσών, το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, ζήτημα που σχετίζεται και με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Χίου, την έγκαιρη πλήρωση των κενών αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία της Χίου ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς, την υποστελέχωση της Βιβλιοθήκης «Κοραής» και το ζήτημα της κατανομής μαθητών στα σχολεία του νησιού.

Τελευταία ανανέωση ( 27.04.17 )
 
Ανακοινώθηκαν οι τελικοί Πίνακες Κοινωνικού Τουρισμού Εκτύπωση E-mail
25.04.17

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr , οι οριστικοί πίνακες  στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και συγκεκριμένα τα οριστικά Μητρώα «Δικαιούχων - Ωφελουμένων» και «Παρόχων», οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων, καθώς και το αρχείο των αποδεκτών ενστάσεων.

 

Οι δικαιούχοι του Μητρώου δεν χρειάζεται να προσέρχονται στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την παραλαβή οποιουδήποτε εντύπου που να πιστοποιεί την επιλογή τους για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά με την χρήση της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.  Η Επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στο Οριστικό Μητρώο όσο και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι την 25η  Απριλίου 2018. Οι δικαιούχοι έχοντας αυτόν τον αριθμό και μόνο, μπορούν να επικοινωνούν με το τουριστικό κατάλυμα που επιθυμούν από το Μητρώο Παρόχων για κρατήσεις δωματίων. Οι πάροχοι με τη σειρά τους ελέγχουν την ύπαρξη Επιταγής και την ενεργοποιούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού.

 

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα διαρκέσει 12 μήνες, από την 26η Απριλίου 2017 έως  την 25η  Απριλίου 2018.
Τελευταία ανανέωση ( 25.04.17 )
 
Αντιδρούν οι δικηγόροι για την υποχρεωτική χρήση POS Εκτύπωση E-mail
22.04.17
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, για την καθιέρωση υποχρεωτικής τοποθέτησης POS και αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα. Μάλιστα θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ζητήσουν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, στις 13 Απριλίου 2017  το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο φέρεται να υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που υποχρεούνται εντός 3 μηνών να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4446/2016.

Μεταξύ των αναφερόμενων κωδικών  αριθμών δραστηριότητας  συμπεριλαμβάνονται  οι νομικές δραστηριότητες (ΚΑΔ 69.10).

Παρά το ότι αναζητήθηκε το σώμα της απόφασης και εστάλη σχετικό ερώτημα στην αρμόδια Υφυπουργό,  εντούτοις δεν εστάλη αρμοδίως από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι για όσο χρόνο η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  είναι ανυπόστατη,   καθώς η νόμιμη δημοσίευση αποτελεί όρο του υποστατού των κανονιστικών διοικητικών πράξεων.

Είναι αυτονόητο ότι προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της διοικητικής πράξης θα πρέπει να λάβουμε γνώση του πλήρους κειμένου αυτής, και ιδίως του αναφερόμενου εξουσιοδοτικού ερείσματος καθώς και του περιεχομένου των ρυθμίσεων της.

Επισημαίνονται, προκαταρκτικώς, τα ακόλουθα νομικά ζητήματα που εγείρει η έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ σε ό,τι αφορά ειδικώς την υποχρεωτική υπαγωγή των δικηγόρων:

1.      Το άρθρο 65 παρ. 1 του νόμου 4446/ 2006 προβλέπει ότι «1. Οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές, υποχρεούνται, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ), να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής».

Επομένως,  το πεδίο εφαρμογής του νόμου περιορίζεται στις συναλλαγές με καταναλωτές. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αμφιβολία ότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου οι συναλλαγές οι οποίες εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του λήπτη της υπηρεσίας.

2.      Περαιτέρω, κατά την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών ο δικηγόρος έχει σχέση εντολής με τον εντολέα του. Ο λήπτης, δηλαδή, των νομικών υπηρεσιών  δεν είναι καταναλωτής και αντιστοίχως ο δικηγόρος κατά την παροχή των υπηρεσιών δεν είναι «προμηθευτής» εν τη εννοία της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτών.

Για το λόγο αυτό έχει παγίως νομολογηθεί  ότι «η παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών, εκτιμώμενη τόσο από την πλευρά των σκοπών που επιδιώκει ο νόμος περί προστασίας των καταναλωτών, όσο και από την άποψη της ειδικής φύσης του δικηγορικού λειτουργήματος, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2251/94 [περί προστασίας καταναλωτών], από τον οποίο και δεν καταργήθηκε η ειδική για τους δικηγόρους ρύθμιση της ευθύνης τους κατά το άρθρο 73 του ΕισΝ.Κ.Πολ.Δ.» (ΑΠ Ολ. 19/1999).

Συνεπώς, είναι αμφίβολο εάν οι δικηγόροι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 του νόμου 4446/2016,  και εντεύθεν εάν η υπαγωγή των νομικών υπηρεσιών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι νόμιμη ή όχι.

Τελευταία ανανέωση ( 22.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ευχαριστήριο από την ΑΕΝ Χίου στην Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» Εκτύπωση E-mail
22.04.17

Η ΑΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ/ΧΙΟΥ επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της στην Εταιρεία 

Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της κ. ΒΕΝΙΑΜΗ Θεόδωρο για την άμεση ανταπόκριση τους σε αίτημα μας για την επισκευή του Προσομοιωτή Μηχανοστασίου της Ακαδημίας μας. Η «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» ανέλαβε εξ' ολοκλήρου τη δαπάνη έλευσης τεχνικού από τη Γερμανία για την επιδιόρθωση αυτού.

Τελευταία ανανέωση ( 22.04.17 )
 
Έναρξη εργασιών στην οδό Απλωταριάς Εκτύπωση E-mail
20.04.17

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια  του έργου «Ανακατασκευή τμήματος οδού μεταξύ των οδών Φιλίππου Αργέντη, Στεφάνου Τσουρή και Καλαμπόκα», θα ξεκινήσει τις εργασίες στην οδό Απλωταριάς από την συμβολή της με την οδό Φιλίππου Αργέντη έως την συμβολή της με τις οδούς Στεφάνου Τσουρή και Καλαμπόκα την Παρασκευή 21/4/2017.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών, θα πραγματοποιηθεί ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ των οχημάτων στα παρακάτω τμήματα οδών από την Παρασκευή 21/4/2017 έως την Παρασκευή 5/5/2017:
στην οδό Φιλίππου Αργέντη από την συμβολή της με την οδό Σκυλίτση μέχρι τη συμβολή της με την οδό Απλωταριάς
στην οδό Απλωταριάς από την συμβολή της με την οδό Φιλίππου Αργέντη μέχρι τη συμβολή της με τις οδούς Στεφάνου Τσουρή και Καλαμπόκα.

Επισημαίνεται ότι για τα βαρέα οχήματα δεν θα είναι εφικτή η διέλευση τους από τις οδούς Κοραή και Φιλλίπου Αργέντη που καταλήγουν στην οδό Απλωταριάς.  

Τελευταία ανανέωση ( 20.04.17 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Ακούστε στον ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ..

105.gif

 Jan   February 2018   Mar

SMTWTFS
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog ESL
sillogh_new.jpg
Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια | Τηλ: 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
Ανάπτυξη και Φιλοξενία LYRAS