arrow arrow - , ,
- , , E-mail
19.06.17

Απ την αρχ της προσφυγικς κρσης οι κτοικοι της Χου και των υπλοιπων νησιν του ανατολικο Αιγαου, φιλοξνησαν και δισωσαν χιλιδες προσφγων και μεταναστν. Την δια περοδο, εξαιτας της ανερμτιστης και ιδεοληπτικς πολιτικς της συγκυβρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ χιλιδες νθρωποι πεσαν στα δκτυα των διακινητν εν χιλιδες λλοι πνγηκαν στην προσπθεια τους να φτσουν στις ακτς των νησιν μας.

Απ την 20η Μαρτου 2016 και μετ την κοιν δλωση Ε.Ε. Τουρκας, η κατσταση αυτ μεταβλθηκε εις βρος μνο των νησιν του ανατολικο Αιγαου, αφο η συγκυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με την υπογραφ του Πρωθυπουργο Αλξη Τσπρα και του Υπουργο του Γιννη Μουζλα, μεττρεψε τα νησι μας σε φυλακς λων εκενων που διωγμνοι απ τον πλεμο, την ανχεια την αστθεια, επιδικουν να φτσουν στην Ευρπη, αλλ καταλγουν εγκλωβισμνοι, με επιβολ γεωγραφικο περιορισμο, στα νησι. 

τσι η συγκυβρνηση μεττρεψε ολκληρα νησι σε de facto κντρα κρτησης, αντιμετωπζοντας τα ως αποικες και χι ως ελληνικ δαφος. Ενδεικτικ της ανευθυντητας της συγκυβρνησης εναι τι η υπηρεσα ασλου ξεκνησε να λειτουργε στο νησ μας τρεις μνες μετ την ναρξη ισχος της συμφωνας.

Αποτλεσμα αυτς της κατστασης εναι οι καθημερινς πλον συγκροσεις μεταξ προσφγων και μεταναστν διαφορετικν εθνικοττων, θρησκειν πολιτισμν, μσα στην πλη και τις γειτονις της Χου, καθς και στη ΒΙΑΛ και τον «τυπο» καταυλισμ, εντς του αρχαιολογικο χρου της Σοδας. Οι κτοικοι του κντρου της πλης της Χου αλλ και των Καμποχρων, βινουν με ελογη ανησυχα την ανικαντητα της συγκυβρνησης, χοντας μσα λγο καιρ, απολσει το ασθημα ασφλειας τους. Εν τω μεταξ η a la carte εφαρμογ της Κοινς Δλωσης Ε.Ε. Τουρκας απ την συγκυβρνηση, χει επιβλει στη Χο μνο τον γεωγραφικ περιορισμ, χωρς να χουν ληφθε τα προβλεπμενα μτρα αστυνμευσης μσα και ξω απ τη ΒΙΑΛ, αλλ και τη Σοδα, με τραγικ αποτελσματα τσο για τους περιοκους σο και για τους αιτοντες συλο - μετανστες, που διαβιον κτω απ συνθκες καθημερινς ανασφλειας.

Η Κυβερνητικ ανικαντητα, η αδιαφορα των κυβερνητικν στελεχν στην κρυθμη κατσταση που επικρατε στο νησ και η ιδεοληπτικ αντιμετπιση του μεταναστευτικο - προσφυγικο ζητματος, χει οξνει την κατσταση. Η συγκυβρνηση κατργησε σε μα νχτα το Εθνικ Σχδιο Δρσης για το συλο και τη Διαχεριση των Μεταναστευτικν Ρον, που εχε θεσπισθε το 2010 και εχε γνει θετικ δεκτ απ την πατη Αρμοστεα του ΟΗΕ αλλ και την Ευρωπακ Επιτροπ και με το οποο εχε θεσμοθετσει βισιμη διαχεριση των προσφυγικν - μεταναστευτικν ρον (Π.Δ. 114/2010 και Ν. 3907/2011), βασισμνη στην προστασα των ανθρωπνων δικαιωμτων, τις διεθνες και ευρωπακς υποχρεσεις της χρας και την ομαλ διαχεριση των ρον. Αντ για αυτ οδηγηθκαμε σε στοχες πολιτικς δηλσεις περ μη παρξης θαλασσων συνρων απ τον Πρωθυπουργ, εξευτελισμ και απομνωση της χρας σε ευρωπακ εππεδο καθς και σε αλλοπρσαλλη και αντιφατικ πολιτικ για το μεταναστευτικ.

Η Ευρωπακ νωση και σε αυτν την κρση επιβεβαωσε τι δεν διαθτει μακροπρθεσμο σχδιο και ραμα για καννα θμα. Αντιμετωπζει με φοβικτητα, ατολμα και κοντφθαλμη λογικ το μεγλο θμα των ρον, αρνομενη διστζοντας να αναλβει τις ευθνες της στην ευρτερη περιοχ. Δεν επιδεικνει αλληλεγγη οτε συμπνια, ανατρποντας παραδσεις, αξες και αρχς που οικοδμησαν την νωση στο πρασμα των τελευταων εξντα ετν. Αντ μιας ολιστικς και μακροπρθεσμης πολιτικς, εναποθτει το τερστιο βρος του προσφυγικο - μεταναστευτικο ζητματος σε πντε νησι του ανατολικο Αιγαου. Αντ μιας δραστριας και συλλογικς παρμβασης στην κατεθυνση της ανπτυξης και ειρνευσης της περιοχς της Μσης Ανατολς, χρηματοδοτε τις «θσεις στθμευσης» ανθρπων και μλιστα χωρς καν ναν στοιχειδη μηχανισμ παρακολοθησης της κατστασης τους.

Η καθιρωση μας εθνικς πολιτικς για τη διαχεριση του μεταναστευτικο - προσφυγικο ζητματος, η ανκτηση της αξιοπιστας της χρας μας, η μεση αποσυμφρηση των νησιν με τρπο συστηματικ και η μεταφορ των αιτοντων συλο και των μεταναστν σε δομς της ηπειρωτικς χρας, αποτελον τη μνη βισιμη επιλογ. Με αυτν τον τρπο θα πραγματοποιεται σε κλειστ κντρα στα νησι, μνο η πρτη υποδοχ, η ταυτοποηση και ο διαχωρισμς προσφγων και μεταναστν. Υπ' αυτν την ννοια η δημιουργα περισστερων δομν στα νησι δεν εναι απαρατητη, εν στη Χο πρπει μεσα να κλεσει ο καταυλισμς της Σοδας και η ΒΙΑΛ, εφσον διατηρηθε, να μετατραπε σε κλειστ κντρο πρτης υποδοχς, ταυτοποησης και διαχωρισμο προσφγων.

Τλος, σοι, τα τελευταα χρνια, προπηλκισαν τους πολιτικος τους αντιπλους σε παρελσεις και δημσια γεγοντα, προβησαν σε βρεις, καλλιεργντας το διχασμ, επανφεραν εμφυλιοπολεμικος χαρακτηρισμος περ «εθνοπροδοτν» (που εχε ξεχσει η χρα) και χρησιμοποησαν πατριδοκπηλες ρητορεες, δεν εναι σε θση να κνουν υποδεξεις προς την χιτικη κοινωνα. Οι μπαχαλκηδες με τις γραβτες μνο γλιο προκαλον πλον για την κατσταση στην οποα χουν περιλθει να δικαιολογον τα αδικαιολγητα, αλλ και θλψη και θυμ για την κατσταση στην οποα χουν φρει τη χρα και πολ περισστερο το νησ μας.

Η κοινωνα της Χου, στις 28 Σεπτμβρη 2016 και 15 Ιουνου 2017  πραγματοποησε  δο  μεγλες συγκεντρσεις ως διαμαρτυρα για την κατσταση που επικρατε στο νησ. Καλ εναι η συγκυβρνηση να λβει το μνυμα.

Οι Χιτες και οι Χιτισσες απαιτομε ισοπολιτεα και να σταματσει η αντιμετπιση του τπου μας ως αποικας, τπου εξορας και φυλακς. Ονειρευμαστε να διαφορετικ μλλον για το νησ μας, που να διαμορφνει τις προποθσεις προσλκυσης δημιουργικν δυνμεων, αξιοποησης της γεωγραφικς του θσης, των φυσικν, πολιτιστικν και οικονομικν του πλεονεκτημτων, εκμετλλευσης της μεγλης ιστορας του και διαμρφωσης ενς νου εξωστρεφος, δυναμικο πλαισου ανπτυξης.

 

 

( 19.06.17 )
 
< .   . >

1 ..

105.gif

 Apr   May 2018   Jun

SMTWTFS
   1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog Behavioral Synthesis
| : 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
LYRAS