arrow arrow
E-mail
10.08.17

 

Σταγνα και ευρ... Στα ψη θα φτσει η τιμ του νερο σμφωνα με το νο ενιαο πανελλαδικ τρπο τιμολγησης που θα γνει απ την Εθνικ Επιτροπ Υδτων, εν για τα νησι που δη αντιμετωπζουν ζωτικς σημασας προβλματα δρευσης και καταφεγουν σε αφαλτωση η τιμ του νερο θα ακουμπσει την τιμ της ουγγις του χρυσο!

Παρλληλα, πρα απ λα αυτ, ανογει παρθυρο για να περσει η διαχεριση των υδτινων πρων και το νερ σε ιδιωτικς επιχειρσεις, με ,τι αυτ σημανει τσο απ θμα εθνικς ασφαλεας, σο και απ πλευρς αξησης της τιμς του νερο.

Σμερα, η ΕΥΔΑΠ (Αθνα) και ΕΥΑΘ (Θεσσαλονκη) προτενουν την τιμ του νερο αν κυβικ και ο εκστοτε υπουργς Περιβλλοντος εγκρνει μεινει αυξνει την τιμολγηση ανλογα με την κυβερνητικ πολιτικ. σες περιοχς δεν υδρεονται απ τους δυο αυτος οργανισμος τα Δημοτικ Συμβολια των Δμων τιμολογον το νερ ανλογα με τους υδτινους πρους που χουν (πηγς, λμνες, κ.λπ.) και τις τοπικς ανγκες δρευσης των κατοκων.

Η τιμολγηση του νερο στα νησι τα οποα αντιμετωπζουν προβλματα υδροδτησης (και ειδικ τους θερινος μνες που υπρχει αυξημνη τουριστικ κνηση) και καταφεγουν σε αφαλτωση, γνεται απ τους τοπικος και πλι Δμους, αφο προηγουμνως αφαιρεθε η κρατικ επιδτηση που χορηγεται για την κλυψη του κστους μρους του κστους της αφαλτωσης.

Τρα τα πργματα λλαξαν ρδην. Η Εθνικ Επιτροπ Υδτων με μια ισοπεδωτικ απφασ της επιβλλει ενιαα υποχρεωτικ τιμολγηση του νερο για λη τη χρα, χωρς να λαμβνει υπψη της καννα κριτριο και καμα τοπικ ιδιαιτερτητα και χωρς να χει προηγηθε μελτη κατ νομαρχιακ περιφρεια για τους τοπικος υδτινους πρους που υπρχουν, τις ανγκες δρευσης των περιοχν, κ.λπ. Πντως, αναμνεται μσα στο επμενο διστημα να καθορσει η Εθνικ Επιτροπ Υδτων την τιμολγηση του νερο πανελλαδικ.

Κατπιν αυτν, με δικηγρους τον Αλξανδρο Σαρηβαλση και την Αικατερνη Γεωργιδου, προσφυγαν στο Συμβολιο της Επικρατεας το σωματεο των εργαζομνων της Εταιρεας δρευσης και Αποχτευσης Θεσσαλονκης (ΕΥΑΘ) και 11 κτοικοι της Θεσσαλονκης, Σρου και Τνου. λοι στρφονται κατ της απφασης της Εθνικς Επιτροπς Υδτων (19.5.2017) με την οποα επιβλλεται ενιαα τιμολγηση νερο.

Σκοπς της απφασης αυτς, μεταξ των λλων, εναι, «η γκριση γενικν καννων κοστολγησης και τιμολγησης των υπηρεσιν δατος για διφορες χρσεις».

Το σωματεο επισημανει τι η τιμολγηση του νερο θα γνεται κατ ττοιο τρπο «στε να ανακτται πλρως απ τους χρστες το συνολικ κστος, συμπεριλαμβανομνου του κστους ευκαιρας του επενδυμνου κεφαλαου, του περιβαλλοντικο κστους και του κστους πρου».

Με λλα λγια, λο το κστος συντρησης και δημιουργας εγκαταστσεων, μεταφορς του νερο, κ.λπ., θα μετακυλεται εξ ολοκλρου στους καταναλωτς. Αυτ θα χει ως αποτλεσμα σε εποχς Μνημονων και μακρς οικονομικς κρσης να καταστε μη προσιτ η τιμ του νερο, αφο θα εναι σε πολ υψηλ ως απρσιτα εππεδα, εν τα αδναμα οικονομικ στρματα των πολιτν δεν θα μπορον να χρησιμοποιον να απ τα βασικ δημσια αγαθ πως εναι το νερ.

Δεν παραλεπουν να επισημνουν με νημα τι οι νοι καννες τιμολγησης σε αυστηρ οικονομικ και μνο κριτρια εξυπηρετε τις ιδιωτικς επιχειρσεις («ιδιωτικ οργανωμνα συλλογικ δκτυα παροχς υπηρεσιν δατος» πως αναφρονται στο ρθρο 2 της επμαχης απφασης) που πρκειται να δραστηριοποιηθον στη χρα μας στον ευασθητο τομα της παροχς νερο.

Υπογραμμζεται ακμη, τι η κατσταση στα νησι που χουν ανεπρκεια υδτινων πρων, πως εναι η Σρος, Τνος, κ.λπ., θα εναι τραγικ, αφο η δρευση παρχεται μσω αφαλτωσης, η οποα σμερα επιδοτεται απ το κρτος κατ να μεγλο μρος, εν σμφωνα με τη να απφαση της Εθνικς Επιτροπς Υδτων, δεν προβλπεται καμα επιδτηση. τσι, η λλειψη νερο στα νησι αυτ θα χει ως μεση συνπεια να ανβει σε υψηλ τιμ το νερ.

Ο νος τρπος τιμολγησης του νερο εναι αντισυνταγματικς, αντθετος στην Ευρωπακ και Ελληνικ νομοθεσα. Και αυτ, γιατ το κρτος εγγυται τη στοιχειδη αξιοπρεπ διαβωση και επιβωση των πολιτν και χει υποχρωση να διασφαλζει τη συνεχ, ασφαλ και προσιτ παροχ συγκεκριμνων αγαθν υψστης ζωτικς σημασας, πως εναι το νερ.

Ακμη, το κρτος πρπει να εγγυται την πολιτικ του δημοσου συμφροντος και της κοινωνικς αλληλεγγης ανλογα με τις ιδιαιτερτητες κθε περιοχς και των κατοκων της, Δηλαδ, πρπει να λαμβνεται υπψη το εδος της περιοχς (ορειν - νησιωτικ), εν εναι σε μικρ μεγλη απσταση απ υδτινο προ, εν επαρκ χι η υπρχουσα ποστητα του νερο, κ.λπ.

Με τον νο τρπο τιμολγηση παραβιζεται ευθως και η Ευρωπακ οδηγα 2000/60/ΕΚ που καθιερνει την περιβαλλοντικ ορθολογικ πολιτικ στον τομα των υδτων. 

Πηγ: protothema.gr

 

( 10.08.17 )
 
< .   . >

1 ..

105.gif

 Apr   May 2018   Jun

SMTWTFS
   1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog Technology
| : 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
LYRAS