Αρχική

Κοινωνία

Η συμπεριφορά του εκπαιδευτικού απέναντι στον μαθητή του Παντελή Κυδώνη Εκτύπωση E-mail
14.09.17

Τι γνωρίζουμε για τους παιδικούς σταθμούς;

Πως συμπεριφέρονται οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι στα παιδιά μας;

Πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, με τη συμπεριφορά των νηπιαγωγών και των δασκάλων να μην είναι η ορθή απέναντι στα παιδιά μας.

Ποιος γονιός έκατσε έξω από ένα νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο, να προσέξει τη συμπεριφορά των νηπιαγωγών ή των δασκάλων, απέναντι στα μικρά παιδιά ή στα βρέφη, που χωρίς να γνωρίζουν οι περισσότεροι τους κινδύνους,  τους εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τα παιδιά τους.

Αυταρχισμός ή αν γίνεται κακοποίηση, ποιος το γνωρίζει;

Το παιδί είναι ζωηρό, η δασκάλα το τιμωρεί αλλά τι είδους τιμωρία είναι αυτή;
Του επιβάλλει να κάτσει δίπλα σε ένα άλλο παιδί που το χτυπάει λέγοντας ο/η εκπαιδευτικός: «Όχι, εδώ θα κάτσεις», με τόνο αυταρχικό ή του λέει ο εκπαιδευτικός, ο υποτιθέμενος μορφωμένος εκπαιδευτικός, μπροστά σε όλους τους συμμαθητές  του, «είσαι άχρηστος, ανεύθυνος». Ποιός έδωσε αυτό το δικαίωμα;

Μήπως και οι δάσκαλοι έχουν ευθύνη για το bullying που εμφανίζεται στα σχολεία;
Όταν οι ίδιοι συμπεριφέρονται με έναν άγριο και αυταρχικό τρόπο στους μαθητές τους;

Πολλά παιδιά συμπεριφέρονται βίαια και στο σχολείο αλλά και στο σπίτι τους, όταν επιστρέφουν και τις περισσότερες φορές, δεν θέλουν να ξαναπάνε στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σχολείο, χωρίς να δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση στους γονείς τους.  Ποιος είναι ο λόγος που τα αποτρέπει;

Όταν ο γονιός τον ρωτήσει γιατί δεν θέλει να ξαναπάει, φοβισμένο καθώς είναι, δεν δίνει καμία ξεκάθαρη απάντηση.

«Μαμά, μπαμπά πάμε σε άλλο σχολείο. Δεν θέλω να ξαναπάω! Με χτύπησε ένα παιδάκι και η δασκάλα με βάζει τιμωρία σε ένα δωμάτιο 2x2 μόνο μου και φοβάμαι».

Ενώ η απάντηση της δασκάλας όταν ερωτηθεί από τους γονείς τι συνέβη είναι η παρακάτω: «Τι πράγματα είναι αυτά, εμείς τιμωρίες δεν βάζουμε».

Είναι ειδικευμένοι οι νηπιαγωγοί που πρέπει να αναλαμβάνουν υπεύθυνα τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας;
Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τα πορίσματα της επιστήμης της ψυχολογίας και εφαρμόζουν σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες των μικρών μαθητών και οι γονείς τους εμπιστεύονται;

Η ένταξη του παιδιού μετά την απομάκρυνσή του από το οικογενειακό σύνολο, σε ένα παιδικό σταθμό, είναι πολύ σημαντική και έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά του νηπιαγωγού ή του εκπαιδευτικού γενικότερα. Αφού το παιδί μέχρι τότε βρισκόταν στην αγκαλιά των γονιών του και απολάμβανε το παιχνίδι και την φροντίδα, χωρίς όρους.

Τα παιδιά στην ηλικία των τριών ετών ακόμη και των δέκα ετών, έχουν την ανάγκη της τρυφερότητας, της επιβεβαίωσης, της ενθάρρυνσης, της πρωτοβουλίας και το κίνητρο εμπιστοσύνης.

Συνήθως οι νηπιαγωγοί στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να βοηθήσουν να προσαρμοστούν σωστά, μακριά από τους γονείς τους τα μικρά παιδιά, και να αγαπήσουν τα πρώτα στάδια του σχολείου, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που δημιουργούν φόβο και αρνητικά συναισθήματα στα μικρά αγγελούδια.

Εδώ και χρόνια έχει αμφισβητηθεί η παιδαγωγική αξία της τιμωρίας ως μέθοδο για να αντιμετωπίζονται οι αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών, ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι να οριοθετούνται οι συμπεριφορές τους. Δεν απομονώνουμε ένα παιδί για οποιονδήποτε λόγο και το κλείνουμε μέσα σε ένα δωμάτιο μόνο του, για να καταλάβει ότι με την οποιαδήποτε συμπεριφορά του, ενοχλεί.

Γνωστό φαντάζομαι είναι σε όλους ότι απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας σε ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας από έναν εκπαιδευτικό και όχι μόνο..
Είναι παράνομο. Αυτό συνηθιζόταν σε παλαιότερες εποχές που δεν χρειάζεται να θυμόμαστε.

Σε άλλες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί να λέει μια δασκάλα σε ένα μικρό μαθητή να μην αναφέρει στους γονείς του, τα όσα γίνονται μέσα στη τάξη. Γιατί να δημιουργούνται ανασφάλειες και φόβοι για την αντίδραση της δασκάλας τους, αν σε περίπτωση αποκαλύψουν κάτι στους αγαπημένους τους γονείς;

Η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και δεν χρειάζεται να νιώθουν ενοχές οι γονείς και να σκέφτονται ότι τυρρανούν το παιδί τους, όταν το στέλνουν στο σχολείο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση εάν υπάρχουν προβλήματα στο σχολείο, τις ενοχές θα πρέπει να τις έχουν οι εκπαιδευτικοί.

Γονείς, δώστε περισσότερη προσοχή στα παιδιά σας και αν αυτά σας εμπιστεύονται, σίγουρα τα προβλήματα τους θα γίνουν και δικά σας. Να είστε σίγουροι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά θα δημιουργήσουν καλύτερο χαρακτήρα από εσάς και όχι από το δάσκαλο που μπορεί τα οικογενειακά του προβλήματα να τα μεταφέρει μέσα στη τάξη και να ξεσπάει πάνω σε αυτά.

Και αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν συμβαίνουν αυτά, ας ρωτήσουν άλλους γονείς ή ας ρίξουν μια ματιά στο διαδίκτυο ή στις ειδήσεις, που σχεδόν καθημερινά παρουσιάζεται αυτό το θέμα, όσον αφορά τη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές τους, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ασφαλώς, και θα κλείσουμε με αυτό δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί, ίδιοι μεταξύ τους, υπάρχουν ευτυχώς καλοί και αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί, που είναι αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση και στο λειτούργημα που ασκούν.

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Ακούστε στον ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ..

105.gif

Who's Online

 Feb   March 2018   Apr

SMTWTFS
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SVTechie ESL
sillogh_new.jpg
Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια | Τηλ: 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
Ανάπτυξη και Φιλοξενία LYRAS