arrow arrow ""
"" E-mail
22.03.18

 

Την απαρχ των επσημων πισεων προς την γκυρα να δσει να τλος στην κρτηση των δο ελλνων στρατιωτικν σηματοδοτε η σημεριν παρουσα του Αλξη Τσπρα στη Σνοδο Κορυφς των Βρυξελλν, που θα θσει επ τπητος –σε συντονισμ και με τον κπριο πρεδρο, Νκο Αναστασιδη- λα τα ανοιχτ θματα εξωτερικς πολιτικς, πως επσης και την αναβθμιση της τουρκικς επιθετικτητας σε λα τα μτωπα.

Τα συνεχ «μπρος-πσω» της τουρκικς Δικαιοσνης, σε συνδυασμ με το ργιο φημολογας σχετικ με το κατηγορητριο χουν οδηγσει την ελληνικ πλευρ στο συμπρασμα τι η Τουρκα χι μνο χει εργαλειοποισει την σλληψη των δο στρατιωτικν στις Καστανις βρου, αλλ πως την χει κιλας εντξει στη βεντλια της προκλητικτητας, που ανογει ολονα και περισστερο. Και, μπορε η κυβρνηση να επιμνει πως δεν εναι η «ομηρεα» η κατλληλη λξη και ννοια για να περιγραφε η επ 21μερο παραμον του αξιωματικο και του υπαξιωματικο του Ελληνικο Στρατο στην Αδριανοπολη της Τουρκας, μως εναι προφανς πως πειτα απ τσες μρες, εξσου ακατλληλη εναι και η φρση περ «συνθους μεθοριακο περιστατικο».

 

Κλιμκωση πισεων

Στο πλασιο αυτ, η κυβρνηση αλλζει τακτικ και, πραν των παρασκηνιακν επαφν και διεργασιν που χουν γνει απ την πρτη στιγμ (και συνεχζονταν ως χθες), ετοιμζεται να επισημοποισει τις πισεις προς την γκυρα, αλλ και να διεθνοποισει το θμα. τσι, σμερα, σμφωνα με κυβερνητικς πηγς, ο Αλξης Τσπρας θα θσει στη Σνοδο Κορυφς των Ευρωπαων ηγετν την συγκεκριμνη υπθεση, αφο νωρτερα θα χει ζητσει την στριξη και των Σοσιαλιστν ηγετν, κατ τη συμμετοχ του στην προ-Σνοδ τους, ως παρατηρητς.

«Απ ελληνικς πλευρς, ο πρωθυπουργς - σε συντονισμ με τον πρεδρο της Κυπριακς Δημοκρατας - αναμνεται να θσει εμφατικ το ζτημα των προκλητικν ενεργειν της Τουρκας τσο στο Αιγαο καθς και αναφορικ με τις εξελξεις στην Κυπριακ ΑΟΖ», λεγαν, συγκεκριμνα, κυβερνητικς πηγς, προσθτοντας τι «με βση και τις δηλσεις Τουσκ στην πρσφατη τυπη Σνοδο του Ευρωπακο Συμβουλου, θα επιδιωχθε η αποστολ ενς ισχυρο μηνματος προς τη γετονα τσο σον αφορ τις ενργειες της σο και για την ρητορικ που αναπαργεται απ τα πλον επσημα χελη». «Στο πλασιο αυτ θα τονσει και το ζτημα των δο στρατιωτν, εντενοντας τον συντονισμ και την πεση προς την Τουρκα, για την ταχεα επιστροφ τους», κατληγαν οι πηγς του Μεγρου Μαξμου.

Τζανακπουλος: «Περπλοκη» η υπθεση

λλωστε, το γεγονς τι πλον η κυβρνηση, προντος προφανς του χρνου κρτησης των δο στρατιωτικν και της μη ανταπκρισης της γκυρας, αναβαθμζει την σοβαρτητα της υπθεσης, παραδχθηκε χθες βρδυ και ο κυβερνητικς εκπρσωπος. Ο κ. Τζανακπουλος, μιλντας στον τηλεοπτικ σταθμ «Blue Sky», παραδχθηκε πως αυτ που ταν αρχικ να σνηθες μεθοριακ περιστατικ, τρα «παρνει χαρακτρα πιο περπλοκο». Μλιστα, προανγγειλε τι, αν η Αθνα δεν διαπιστσει την βοληση της Τουρκας να σταματσει να «παζει» με το θμα, ττε θα αναληφθον «γενναες πρωτοβουλες σε πολ υψηλτερο εππεδο, σε εππεδο διεθνν οργανισμν».

Στο τραπζι το ονοματολογικ, στα Σκπια ο Κοτζις

Εκτς του θματος των δο στρατιωτικν, αλλ και της στριξης που θα παρσχει ο Αλξης Τσπρας στον Νκο Αναστασιδη σε σχση με τις τουρκικς προκλσεις στην κυπριακ ΑΟΖ, ο πρωθυπουργς θα θσει επ τπητος και λα τα θματα που αφορον στα Δυτικ Βαλκνια, αφο αυτ τη στιγμ φανεται πως η Αθνα κρατ τα κλειδι της ενταξιακς πορεας της πΓΔΜ, αλλ και της Αλβανας, μσω των εν εξελξει διαπραγματεσεων με τα Τρανα και τα Σκπια.

πως λεγαν χθες κυβερνητικς πηγς, «ο πρωθυπουργς θα αναφερθε στις θσεις της χρας σε σχση με την ευρωπακ προοπτικ των Δυτικν Βαλκανων και στην εξλιξη των - κρσιμων για την ενταξιακ προοπτικ της πΓΔΜ και της Αλβανας- ελληνικν διαπραγματεσεων με τα Σκπια και τα Τρανα».

Δεν εναι, λλωστε, τυχαο τι την ρα που ο Αλξης Τσπρας ξεδιπλνει τις συγκεκριμνες παρεμβσεις στη Σνοδο Κορυφς των Βρυξελλν, αρκετ νοτιτερα, στα Σκπια, ο Νκος Κοτζις θα επανεκκινε τη διαπραγμτευση με την πΓΔΜ για το ονοματολογικ. Ο επικεφαλς της ελληνικς διπλωματας μεταβανει στην πρωτεουσα της γειτονικς χρας για διμερη επσκεψη με την πρτη πτση πειτα απ σχεδν 20 χρνια –κτι που κατστη εφικτ μετ την επσημη μετονομασα του αεροδρομου των Σκοπων. Σημειωτον τι οι δο πλευρς χουν δη ανταλλξει τις προτσεις τους και, ρα, η διαπραγμτευση θα εναι ουσας, καθς λοι ξρουν τα ρια και τις «κκκινες γραμμς» των συνομιλητν τους.

Συνταγματικ «φρμουλα»

Πληροφορες, πντως, επιμνουν τι αυτ τη στιγμ, το θμα του ονματος εναι το μικρτερο «αγκθι», καθς κθε πλευρ χει λλες προτεραιτητες: συγκεκριμνα, η κυβρνηση Ζεφ χει δεξει πως την ενδιαφρουν περισστερο οι λξεις που θα χρησιμοποιονται για τον προσδιορισμ της εθνικς ταυττητας των πολιτν της πΓΔΜ, αλλ και τον χαρακτηρισμ της γλσσας τους. Στον αντποδα, το μεζον θμα για την ελληνικ διπλωματα φανεται πως εναι το «erga omnes» -δηλαδ η επιδωξη να ισχει η ποια συμφωνα «ναντι λων», κτι που σημανει τι θα πρπει να αφορ και στο Σνταγμα της γειτονικς χρας.

Κατ πληροφορες, μλιστα, με δεδομνο τι δεν εναι εκολο για την κυβρνηση Ζεφ να αλλξει τρα το Σνταγμα, εξετζεται η εξς πρταση: να αποδεχθε η πΓΔΜ να ενταχθε μα ερμηνευτικ διταξη στο Σνταγμ της, με την οποα θα δηλνεται πως το ευρωπακ και το διεθνς Δκαιο υπερισχουν των προβλψεων του Συντγματος –δηλαδ ακριβς ,τι ισχει στο Σνταγμα της Ολλανδας. Στην περπτωση αυτ και εφσον η ερμηνευτικ διταξη συνοδευταν με μα διεθν συμφωνα Ελλδας-πΓΔΜ ναντι του ΟΗΕ, οι δο πλευρς θα μποροσαν να φτσουν πολ κοντ στην τελικ συμφωνα και λση –, τουλχιστον, πιο κοντ παρ ποτ…                                                                                                                                          http://www.news247.gr

 

 
< .   . >

1 ..

105.gif

 May   June 2018   Jul

SMTWTFS
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
VLSI Behavioral Synthesis
| : 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
LYRAS