arrow arrow
E-mail
14.05.18

Αξηση των θσεων φιλοξενας στα διαμερσματα για σους βρσκονται στη διαδικασα ασλου, δημιουργα λλων 5.000 θσεων φιλοξενας για σους χουν πρει συλο, επαναλειτουργα καμπ που εχαν κλεσει, αξηση του αριθμο των διερμηνων και των γιατρν του ΚΕΕΛΠΝΟ στα νησι και μεταφορ του κντρου υποδοχς της Σμου σε νο χρο προαναγγλλει ο υπουργς Μεταναστευτικς Πολιτικς, Δημτρης Βτσας, προκειμνου να διαχειριστε την αξηση της ρος των προσφγων.

Υπογραμμζει πως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν εχαν εφαρμσει καννα σχδιο διαχερισης παρ’ λο που επ των ημερν τους ταν πολλαπλσιος ο αριθμς των νεοεισερχμενων προσφγων και μεταναστν, εκφρζει αμφιβολες για την πολιτικ μαζικς κρτησης και ζητ απ την Ε.Ε. να μην παζει με τη Σμβαση της Γενεης και τα ανθρπινα δικαιματα προκειμνου να χαδψει τα αυτι του συντηρητικο εκλογικο ακροατηρου.

Συνντευξη

• Η αξηση της ρος των προσφγων στον Εβρο χει φρει ξαν σε οριακ κατσταση τις δομς φιλοξενας στη βρεια Ελλδα, που δη σημεινονται συγκροσεις και διαμαρτυρες που θυμζουν την κατσταση πριν απ δο χρνια. Εχει αναπτυχθε στο υπουργεο μηχανισμς αποτελεσματικς ανταπκρισης με βση την εμπειρα των προηγομενων χρνων;

Το υπουργεο λειτοργησε μχρι σμερα με τη λογικ της διαχερισης του κατεπεγοντος. Εχε να αντιμετωπσει τη διπλ συνθκη της προσφυγικς κρσης που δημιουργον οι πλεμοι και μιας ευρωπακς πολιτικς κλειστν συνρων και λλειψης αλληλεγγης μεταξ των κρατν-μελν, εν υπρχει η πρσθετη δυσκολα να μη βρισκμαστε σε πλρη συνεργασα με τη γειτονικ μας χρα, κτι που χει επιπτσεις σε κθε στδιο της διαχερισης.

Δεν υπρξε η ευκαιρα μιας πιο ρεμης κατστασης, στε να μπορσουμε να σχεδισουμε μακροπρθεσμη πολιτικ. Αν σχεδαζα σμερα απ το σημεο μηδν, στχος μου θα ταν να δημιουργηθε να ελχιστο μνιμων δομν που θα εξυπηρετον βασικς λειτουργες του κρτους – κτρια ιδιοκτησας του υπουργεου για την πρτη υποδοχ, νας οργανωμνος οικισμς, θεσμοθτηση της συμμετοχς των ΜΚΟ, των αλληλγγυων, της Τοπικς Αυτοδιοκησης, των φορων.

Η συμμετοχ των αλληλγγυων δεν θα πρεπε να εξαρτται απ τη θληση του διοικητ του κντρου, πως δεν χρειζεται να αποφασζει κεντρικ ο υπουργς πσοι πρσφυγες θα πνε σε μια πλη – μπορε να το κνει η Τοπικ Αυτοδιοκηση.

Σμερα μως εμαστε αναγκασμνοι να διαχειριζμαστε μια κατσταση με χαρακτηριστικ επεγοντος. Παρ’ λα αυτ, πρπει να τονσω τι στην Ελλδα το προσφυγικ ζτημα εναι εστιασμνο: υπρχει πρβλημα σε ορισμνες περιοχς, υπρχουν περιοχς που φιλοξενον πρσφυγες χωρς πρβλημα, εν οι περισστερες περιοχς της Ελλδας δεν χουν συναντσει πρσφυγα. Ας μην αυτομαστιγωνμαστε. Ο ελληνικς λας τα τελευταα χρνια χει κνει πργματα στο προσφυγικ που βρσκονται στον αντποδα απ τις πολιτικς λλων χωρν.

• Η αντιπολτευση σας καταλογζει τι δεν χετε σχδιο στο προσφυγικ. Θεωρετε τι σας αδικε αυτς ο ισχυρισμς;

Θεωρ τι δεν δικαιονται να κνουν αυτ την κριτικ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εχαν αφσει τη χρα γυμν. Το 2014, πριν αναλβει η Τασα Χριστοδουλοπολου, το κρτος ταν πλρως αντοιμο, παρ το γεγονς τι υπρχε μεγλη ρο προσφγων. Την τετραετα 2011-2014 πρασαν περισστεροι απ 100.000 πρσφυγες και μετανστες απ τον Εβρο, πολ περισστεροι απ το 2016 και το 2017. Πο πγαν αυτο;

Δεν υπρχαν οργανωμνα καμπ οτε σοβαρ κντρα υποδοχς. Ενα μρος τους, κυρως σοι ρθαν απ τα νησι, εγκαταστθηκε στον Αγιο Παντελεμονα. Ενα λλο μρος εγκαταστθηκε κοντ στα νεκτιστα του Ασπρπυργου. Αλλοι μπαιναν και βγαιναν απ τη χρα – υπρχε συνεχς ρο στα ελληνοαλβανικ σνορα.

Αλλοι κατασκνωναν σε πρκα και πλατεες, που εχαν δημιουργηθε μικρο καταυλισμο. Και λλοι κρατονταν για μεγλο διστημα σε υπερπλρη κντρα κρτησης. Τρομζω στην ιδα τι θα γινταν στο προσφυγικ το 2015 αν δεν βρισκταν στην κυβρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατ τους πρσφυγες δεν τους φερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους φεραν οι πλεμοι και η ανασφλεια που επικρατε διεθνς.

• Υπρξε πντως και απ την πλευρ της κυβρνησης κινητοποηση των κατασταλτικν μηχανισμν και υιοθτηση ρητορικς και πολιτικν που περιορζουν παραβιζουν τα δικαιματα των προσφγων.

Θλω να εμαι απλυτος τι το υπουργεο λειτουργε στο αξιακ πλασιο που ορζεται απ τη Σμβαση της Γενεης και τα συνοδευτικ της πρωτκολλα. Ολα τα λλα, οι νομοθετικς πρωτοβουλες, η κοιν δλωση Ευρπης-Τουρκας, οι ευρωπακς οδηγες, εντσσονται σ’ αυτ το πλασιο.

Σμφωνα λοιπν με το πλασιο αυτ, κθε νθρωπος χει δικαωμα να ζητσει συλο και να εξεταστε η ατησ του εξατομικευμνα. Γι’ αυτ δεν χει νημα η πρταση της Ν.Δ. που επιμνει στον διαχωρισμ προσφγων και μεταναστν οι διφορες προτσεις να γνεται διαχωρισμς με βση τη χρα προλευσης. Ο διαχωρισμς γνεται μσα απ τη διαδικασα ασλου.

Γνεται πολλ κουβντα για τις αναγκαστικς επιτστροφς. Υπρχαν ανκαθεν στο δικαιικ σστημα. Η πραγματοποηση αναγκαστικν επιστροφν προποθτει μως να χει ολοκληρωθε η διαδικασα που προβλπεται σ’ να κρτος δικαου και να υπρχουν στη συνχεια οι αναγκαες συνθκες. Ας πομε, για παρδειγμα, τι πρπει να επιστραφε κποιος στην Τουρκα, αλλ η Τουρκα καθυστερε να απαντσει στο ατημα. Στο μεσοδιστημα, ο νθρωπος μπορε να προσπαθσει να κρυφτε.

 

Πς το αντιμετωπζεις; Κποιοι λνε τι η λση εναι η κρτηση. Εχω αμφιβολες. Η διεθνς εμπειρα χει δεξει τα ρια και τους κινδνους των πολιτικν μαζικς κρτησης. Προτενουν κποιοι να εφαρμσουμε πολιτικ σαν της Αυστραλας. Ξρουν πσοι χουν πεθνει στην Αυστραλα απ αυτ την πολιτικ;

Ξρουμε τον κοινωνικ της αντκτυπο σε μια χρα μεταναστν; Θα πμε τον κσμο πσω; Πντα θα υπρχουν νθρωποι συντηρητικο, ξενοφοβικο, ισλαμοφοβικο. Πρπει να μην πομε την αλθεια, να τους χαδψουμε τα αυτι, για να χουμε πολιτικ οφλη; Αυτς ο λακισμς εναι πολ επικνδυνος, θα γυρσει μπομερανγκ στην κοινωνα.

• Επαναφρατε ωστσο το μτρο του γεωγραφικο περιορισμο με να απφαση της υπηρεσας Ασλου, παρ’ λο που η προηγομενη απφαση απορρφθηκε απ το ΣτΕ. Ττοιες κινσεις δεν δοκιμζουν τα ρια του κρτους δικαου;

Ορισμνα μτρα μπορον να χρησιμοποιηθον μνο πρσκαιρα. Ο γεωγραφικς περιορισμς χει νημα μνο στον βαθμ που διευκολνει να ολοκληρνονται γρηγορτερα οι διαδικασες ασλου. Σε κθε συνντηση με Ευρωπαους και Τορκους αξιωματοχους ζητμε να μας δοθε η δυναττητα να μεταφρουμε μερικς χιλιδες απ τα νησι στην ενδοχρα σε καθεστς περιορισμο, στε να ολοκληρνουν κατ προτεραιτητα τη διαδικασα ασλου. Η Τουρκα και η Ε.Ε. το απορρπτουν.

• Εν ψει της κρσιμης συνδου κορυφς της Ε.Ε. τον Ιονιο, που θα συζητηθε το κοιν σστημα ασλου και ο νος κανονισμς του Δουβλνου, η ηγεσα της Ε.Ε. φανεται να υιοθετε την ξενοφοβικ πολιτικ των χωρν του Βζενγκραντ. Τι περιθρια πεσης χει η Ελλδα;

Η δικ μας θση, με την οποα συμφωνε η πλειοψηφα των χωρν της Ε.Ε., εναι τι δεν μπορε να υπρξει απφαση αν δεν κλεσει το σνολο των ζητημτων του προσφυγικο. Δεν μπορε να παζουμε με κατακτσεις του πολιτισμο μας, πως τα ανθρπινα δικαιματα και η Σμβαση της Γενεης, μπροστ στον φβο για το εκλογικ αποτλεσμα των επικεμενων εκλογν στην Ευρπη.

Δημιουργομε να πλασιο συνεννησης μεταξ των πντε χωρν πρτης υποδοχς. Εχουμε συμφωνσει σε 13 σημεα σχετικ με τον κανονισμ του Δουβλνου, μεταξ των οποων στην πρβλεψη τι σε περιδους προσφυγικς κρσης δεν μπορε να ισχει το μτρο των επιστροφν στις χρες πρτης υποδοχς.

Πρπει να αποφασσουμε επσης τι μτρα πρπει να ισχσουν ταν εκδηλωθε προσφυγικ κρση. Θα μπορε να μεταφρεται κποιος, για παρδειγμα, στην Ολλανδα στην Ουγγαρα για να γνεται εκε η κοιν διαδικασα ασλου και να πραγματοποιονται απ εκε οι αναγκαστικς επιστροφς;

Εναι εκολο να κατηγορον την Ελλδα τι δεν κνει αναγκαστικς επιστροφς. Ωστσο το ποσοστ των αναγκαστικν επιστροφν που κνει η Γερμανα εναι μικρτερο απ το αντστοιχο της Ελλδας.

• Καταθσατε ατηση ακρωσης της δευτεροβθμιας απφασης ασλου και για τον δετερο Τορκο στρατιωτικ. Ωστσο το υπουργεο δεχνει να θεωρε τι η ατηση ακρωσης καθυστερε τη διαδικασα ασλου και δεν πρπει να αναστλλει την απλαση. Δεν εναι αντιφατικ;

Η διταξη πως δεν χει ανασταλτικ χαρακτρα η προσφυγ στο διοικητικ εφετεο υπρχει στον προηγομενο νμο, τον 4375/2016. Το σημεριν νομοσχδιο θα αποσαφηνζει, με μια προσθκη που συμπεριλαμβνουμε, τι δεν θα χνει τα δικονομικ του δικαιματα ποιος προσφεγει στη δικαιοσνη.

Στην περπτωση των Τορκων στρατιωτικν, η ατηση ακρωσης χει την ννοια της ολοκλρωσης της διαδικασας ασλου στον αντατο βαθμ που προβλπει το δκαιο, καθς η υπθεση αυτ εγερει σοβαρ ζητματα τσο για τους διους τους ενδιαφερμενους, σο και για τις σχσεις της Ευρπης και της Ελλδας με τη γειτονικ μας χρα.

• Ο νας Ελληνας στρατιωτικς, που συνελφθη στην τουρκικ πλευρ και κρατεται στην Αδριανοπολη, φρεται να ισχυρζεται στην κατθεσ του, σμφωνα με δημοσιεματα, τι ακολουθοσε χνη μεταναστν. Εναι συμβατς με το κρτος δικαου ενδεχμενες επιχειρσεις αποτροπς επαναπροθησης στα σνορα;

Δεν μπορ να γνωρζω τι επε ο Ελληνας στρατιωτικς οτε τι συνβη στη συγκεκριμνη περπτωση. Γνωρζω μως τι επιχειρσεις αποτροπς και επαναπροθησης δεν μπορε να περιλαμβνονται στη δραστηριτητα των ενπλων δυνμεων στα σνορα.

Αποστολ του στρατο εναι να φυλει τα σνορα απ εξωτερικ απειλ. Οι φτωχο και οι κυνηγημνοι νθρωποι δεν συνιστον απειλ και οι διεθνες συνθκες επιβλλουν την προστασα τους, πως προστατευταν στην αρχαα Ελλδα ο ικτης.

«Προτενουμε νο πργραμμα 5.000 θσεων 6μηνης φιλοξενας με συμμετοχ σε πργραμμα νταξης»

• Η αξηση της ρος των προσφγων στα χερσαα σνορα σε συνδυασμ με την ανγκη να γνει η αποσυμφρηση των νησιν δημιουργον νες πιεστικς ανγκες φιλοξενας. Τι προβλπει ο σχεδιασμς;

Διαχειριζμαστε μια να κατσταση που δημιουργθηκε τον Απρλιο, ταν μπκαν στην Ελλδα 6.500 πρσφυγες και μετανστες, οι περισστεροι απ τον Εβρο, που, αν δεν κνω λθος, κλεισαν στην τουρκικ πλευρ δο καμπ. Για να μη γεμσουν τα πρκα της Θεσσαλονκης, οι νθρωποι οδηγθηκαν στα καμπ στα Διαβατ και στα Λαγκαδκια, που διπλασιστηκε ο πληθυσμς.

Δεν σημανει μως τι θα μενουν εκε, εναι προσωριν λση. Ξανανοξαμε τα καμπ στα Οινφυτα, τον Βλο και την Ελευσνα, τις επμενες ημρες ανογουμε το καμπ στο Βαγιοχρι και σχεδιζουμε να ξανανοξουμε μερικ ακμη. Ηδη δουλεουμε με σκοπ να δημιουργηθον λλες 5.000 θσεις σε διαμερσματα, στε να φτσουν συνολικ τις 30.000.

Πρπει να βρεθε επσης λση για τους ανθρπους οι οποοι χουν πρει συλο και χουν ξεπερσει το εξμηνο που δικαιονται να μνουν στις δομς που προορζονται για σους παραμνουν στη διαδικασα ασλου. Η πρτασ μας εναι να δημιουργηθε για αυτος να νο πργραμμα 5.000 θσεων εξμηνης φιλοξενας με παρλληλη συμμετοχ τους σε πργραμμα νταξης. Μχρι τα μσα Ιουνου θα ξεκαθαριστε αν θα υπρξει χρηματοδτηση απ την Ευρωπακ Επιτροπ, διαφορετικ θα συζητσουμε την προοπτικ χρηματοδτησης απ το υπουργεο.

Η επιτχυνση των διαδικασιν υποδοχς και ασλου στα νησι, με αξηση του προσωπικο για την καταγραφ, των διερμηνων και των γιατρν και η δημιουργα νων θσεων φιλοξενας στην ενδοχρα θα επιτρψουν να μεταφερθον γργορα στην ενδοχρα οι ευλωτοι πρσφυγες, που αποτελον περπου το 38% των εισερχομνων, εν θα ενεργοποιηθον οι αναγκαστικς επιστροφς, με πλρη σεβασμ του κρτους δικαου. Εναι εφικτ να φτσει μχρι το τλος Σεπτεμβρου ο πληθυσμς της Μριας τα ρια της χωρητικτητας του ΚΥΤ, 3.500 θσεις.

Στη Σμο, θλουμε να ρθουμε σε συμφωνα με τον δμο για να μεταφερθε σε νο χρο το ΚΥΤ. Ο χρος του σημερινο ΚΥΤ θα παραχωρηθε στον δμο και η να δομ θα λειτουργσει τη στιγμ που θα κλεσει η σημεριν. Ολα θα αποτυπωθον γραπτς για να υπρχει η εγγηση τι δεν πμε να δημιουργσουμε δετερη δομ στο νησ.

Ωστσο, πρπει να σημεισω τι το παρδειγμα της Κω αποδεικνει πως ταν σωστ η πολιτικ μας. Θυμστε πς ζοσαν οι νθρωποι μσα στην πλη και στο λιμνι, σε σκηνς, περιμνοντας να καταγραφον. Η δημιουργα κντρου υποδοχς και προαναχωρησιακο κντρου αποσυμπεσε τα πργματα και χει δημιουργσει μια τακτοποιημνη κατσταση, εν ο τουρισμς αυξνεται συνεχς.

                                                                                                                                      ΠΗΓΗ: efsyn.gr

( 14.05.18 )
 
< .   . >

1 ..

105.gif

 Jun   July 2018   Aug

SMTWTFS
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
SVTechie Technology
| : 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
LYRAS