Αρχική
Προβλήματα με τη μετεγκατάσταση της Ευρωπαικής Υπ. Ασύλου στο κτίριο της «Αλήθειας» Εκτύπωση E-mail
07.06.18
¶κυρη τελικά βγήκε η μετεγκατάσταση της EASO (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου) στις εγκαταστάσεις της «Αλήθειας» στη Λευκωνιά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Στο νησί δραστηριοποιούνται δύο υπηρεσίες ασύλου, οι οποίες στεγάζονται μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και την ευθύνη της μίας έχει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η άλλη υπηρεσία έπρεπε να μετεγκατασταθεί σε χώρο έξω από το Κ.Υ.Τ. και η οποία ελέγχεται από την Ε.Ε.
Αυτή αρχικά ζήτησε χώρους προς ενοικίαση, έλαβε προσφορές και επέλεξε μια κτιριακή υποδομή, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πληρώνονται αδρά ενοίκια, να μεταστεγαστεί η «Αλήθεια» από τα δικά της κτίρια σε άλλα, τα οποία εκμισθώνει, και επειδή υπήρχαν πολλές πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου έχει διασπάσει τεράστια ποσά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κυρίως Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο επενέβη η λεγόμενη OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, να διερευνήσει την υπόθεση.
Ήρθαν λοιπόν στη Χίο στελέχη της υπηρεσίας αυτής και επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στη ΒΙΑΛ, τα γραφεία της Αλήθειας, αλλά και τα γραφεία της μηχανικού που είχε αναλάβει τη μετεγκατάσταση της EASO.
Η OLAF δεν ερεύνησε μόνο αυτό το ζήτημα όμως, «ξεσκόνισε» όλες τις συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Η OLAF είναι το «ευρωπαϊκό ΣΔΟΕ».
Ήρθαν στοιχεία στο φως για υπέρμετρη διόγκωση των δαπανών της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ¶συλο). Για αυτό, εδώ και μήνες η EASO υπολειτουργεί και έχει παγώσει κάθε διαδικασία μετακίνησή της από τη ΒΙΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες δαπανήθηκαν περίπου 80.000 ευρώ για ενοίκια αφού εξ' αρχής δεν είχαν υπολογιστεί τα εμπόδια μετεγκατάστασης της υπηρεσίας στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Πλέον έχει σταματήσει κάθε διαδικασία μετεγκατάστασής της. Ενημερώθηκε ο ανάδοχος της τεχνικής εταιρείας από τη Μυτιλήνη ότι η εργολαβία αναστέλλεται, για άγνωστο χρονικό διάστημα, η οποία σημειωτέον άγγιζε τις 550.000 ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανάδοχος προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της EASO για τη μονομερή διάλυση της σύμβασης.
Όλα αυτά τα νέα δεδομένα, έχουν σαν αποτέλεσμα να μεταφέρεται η ευθύνη διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου πραγματοποιεί ένα μικρό ποσοστό των εργασιών της διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στα νησιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. 470 άτομα στη ΒΙΑΛ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν δικαιούται άσυλο, όμως δεν επιστρέφονται και στην Τουρκία, με σκοπό να μένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, αντί να προωθούνται σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.
Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, τόσο οι πολίτες όσο και οι υπηρεσίες, όταν προβαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες και ειδικότερα όταν γίνονται συναλλαγές με υπέρογκα ποσά και δαπανώνται χρήματα του κράτους και της Ευρώπης σε ενοίκια ακινήτων και προμήθειες εμπορευμάτων. Ακόμη είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχεται κάθε ακίνητο, αν τηρεί τις απαραίτητες άδειες νομιμότητας και αν πρόκειται για εμπορεύματα ή για δημόσια έργα, να ελέγχεται η ποιότητά τους. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση δυστυχώς την ευθύνη φέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Τελευταία ανανέωση ( 07.06.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Ακούστε στον ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ..

105.gif

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online

 May   June 2018   Jul

SMTWTFS
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
VLSI Behavioral Synthesis
Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια | Τηλ: 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
Ανάπτυξη και Φιλοξενία LYRAS