arrow arrow arrow :
: E-mail
14.06.18

«Η ΔΕΥΑΝΧ οφελει να κερδσει την εμπιστοσνη των δημοτν και απ κοινο, με εξαντλητικς συζητσεις και ολοκληρωμνες εκστρατεες ενημρωσης, να σχεδισει τη διαχεριση των υδτινων πρων που χουμε, και χι των πρων που θα θλαμε να χουμε», τονζει η Χιακ Συμπολιτεα και προσθτει: «Οφελει επιτλους να κνει τον δημτη συμμτοχο και χι αμτοχο καταναλωτ».

 

Στη χθεσιν ανακονωσ της, που για να ακμα καλοκαρι ανακοιννει τι χουμε πρβλημα, η ΔΕΥΑΝΧ ζητ «την κατανηση των καταναλωτν». Και απ δω ξεκιν το πρβλημα με το νερ στη Χο: Αν η ΔΕΥΑΝΧ, ως δημοτικ επιχερηση,  και η πολιτικ της ηγεσα, η Δημοτικ Αρχ, αντιλαμβνεται τους δημτες ως καταναλωτς-πελτες, και ρα θεωρε τι εναι υποχρεωμνη να ικανοποιε τις απαιτσεις τους, σο παρλογες και αν μπορε να εναι αυτς, ττε ναι, χουμε πρβλημα και μλιστα μεγλο. Ως γνωστ «ο πελτης χει πντα δκιο».

Το «πρβλημα» με το νερ στη Χο δεν εναι καινοριο. Ως Χιακ Συμπολιτεα το εχαμε προτξει ως το πρτο ζτημα που θα πρεπε να συζητσει το δημοτικ συμβολιο στις θεματικς συνεδρσεις που εχε ανακοινσει τι προτθεται να κνει ο πρεδρος του Δημοτικο Συμβουλου απ το Νομβριο του 2017. Το Φεβρουριο γινε και η πρτη συνντηση μεταξ ΔΕΥΑΝΧ και δημοτικν παρατξεων για την προετοιμασα της συνεδρασης, για να εναι μια συζτηση ουσας και χι καλν προθσεων. Απ ττε περιμνουμε τη ΔΕΥΑΝΧ να αποστελει στο Δημοτικ Συμβολιο τα στοιχεα εκενα που θα του επιτρψουν να συζητσει σε βθος το θμα και να βγλει προτσεις. Φτσαμε καλοκαρι και πμε για τις γνωστς περικοπς στην υδροδτηση.

Προφανς δεν χει κανες την ψευδασθηση τι με μια θεματικ συζτηση στο Δημοτικ Συμβολιο το θμα θα λυνταν. Ωστσο, η κωλυσιεργα – αφο σε τακτ χρονικ διαστματα ο Πρεδρος της ΔΕΥΑΝΧ απαντντας στη Χιακ Συμπολιτεα δλωνε τι «τις επμενες μρες» θα στελναν τα στοιχεα - εναι ενδεικτικ τσο της κατστασης, σο και της αντληψης της ΔΕΥΑΝΧ και των πολιτικν της προστμενων. 

Δεν θα αναφερθομε στα ημιτελ προβληματικ ργα που χουν γνει στο νησ και για τα οποα χουν σπαταληθε εκατομμρια ευρ, απ τους σωλνες του Ναγο μχρι το φργμα Κρης Γεφρι. Πολλ συζτηση χει γνει και πολ μελνι χει χυθε.

Θα τονσουμε μως αυτ που φωνζουμε εδ και χρνια: το νερ δεν εναι εμπρευμα και ο δημτης δεν εναι καταναλωτς-πελτης. Το νερ εναι κοιν αγαθ, ανκει σε λους και πρπει λοι να νοιαζμαστε γι' αυτ τον ζωτικ προ.

Η ΔΕΥΑΝΧ χει την ευθνη να το διαχειρζεται, αλλ χι με την ξεπερασμνη λογικ της «διαχερισης της ζτησης»: τσο νερ θλετε, τσο θα σας δσουμε χωρς να πολυνοιαζμαστε για την ποιτητα. Παρ’ τι μπορε να μην προβλπεται θεσμικ, η ΔΕΥΑΝΧ μαζ με το Δμο πρπει να εκπονσουν να μακρπνοο σχδιο ορθολογικς διαχερισης και διαχερισης της προσφορς,  με βση τα δεδομνα του νησιο. Γιατ σο περισστερο νερ προσφρεις τσο περισστερο ζητει ο δημτης, ειδικ αν τον χεις αναγγει σε απλ καταναλωτ. Αν η Ειδικ Γραμματεα Υδτων και το Υπουργεο Περιβλλοντος κλενουν τα μτια, ο Δμος δεν χει δικαωμα να το κνει.

Και θα τονσουμε τι και εμες ως δημτες χουμε ευθνη. Δεν εναι δυνατν να σπαταλιται το νερ σε καθρισμα δρμων και αυλν με τη χρση λστιχου, δεν εναι δυνατν να εξακολουθομε να παργουμε παττα, απ τις πιο υδροβρες καλλιργειες, δεν εναι δυνατν να ποτζουμε ακμα με αυλκια με τεχνητ βροχ – μια βλτα στον Κμπο εναι απογοητευτικ -, δεν εναι δυνατν να μνουμε παθητικο καταναλωτς και απλς να καταναλνουμε ,τι νερ φτνει στη βρση μας.

Η ΔΕΥΑΝΧ οφελει να κερδσει την εμπιστοσνη των δημοτν και απ κοινο, με εξαντλητικς συζητσεις και ολοκληρωμνες εκστρατεες ενημρωσης, να σχεδισει τη διαχεριση των πρων που χουμε, και χι των πρων που θα θλαμε να χουμε. Οφελει επιτλους να κνει τον δημτη συμμτοχο και χι αμτοχο καταναλωτ.

Γιατ το νερ δεν εναι καταναλωτικ προν και για να χουμε δεν αρκε μια καλ διαχεριση απ την εκστοτε εταιρα, απαιτεται συνεχς εγργορση και αλλαγ των καθημερινν μας συνηθειν. χι για να τρξει «μπριγιντι» απ τη βρση μας, αλλ στοιχειωδς ασφαλς νερ.

                                                                                                                                                                             Χιακ Συμπολιτεα

( 14.06.18 )
 
< .   . >

1 ..

105.gif

 May   June 2018   Jul

SMTWTFS
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ASIC High Level Synthesis
| : 22710-41224 - Fax: 22710-26590 | Email: info@diafaneia.com
LYRAS